The Fab 4

Πρόγραμμα E Twinning

B’2 Τάξη

Εκπαιδευτικός: Καραγιαννίδου Σοφία

Διάρκεια προγράμματος: Σεπτέμβριος 2024- Μάιος 2025

Θέμα: F.A.W.E.- THE FAB FOUR

Το έργο στοχεύει να εφαρμόσει το STEAM, εισάγοντας την επιστημονική επικοινωνία ως μαθησιακό αντικείμενο και θα περιλαμβάνει μαθήματα όπως αγγλικά, μητρική γλώσσα-ελληνική, Τέχνη, Μουσική, ΤΠΕ, Φυσική, Ιστορία, Γεωγραφία και Κοινωνικές Σπουδές. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης, κάθε σχολείο θα συμβάλει σχεδιασμό και κοινή χρήση της δημιουργίας ψηφιακών ή αναλογικών προϊόντων διερευνώντας ορισμένα επιστημονικά φαινόμενα που συνδέονται με τα τέσσερα στοιχεία (αέρας, νερό, γη και φωτιά). Ένας άλλος στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη που στοχεύει στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω μη συμβατικών εργαλείων και καινοτόμων μεθοδολογιών. Ομάδες μαθητών διαφορετικών ηλικιών θα παρακολουθήσουν κοινά μαθήματα και θα λάβουν μέρος σε δημιουργικές και συμπεριληπτικές δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες μέσω της ομαδικής εργασίας και της διαδικτυακής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, οι μαθητές θα βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες στην ελληνική γλώσσα και στην αγγλική γλώσσα, αναπτύσσοντας μια μεγαλύτερη πολιτιστική συνείδηση ​​και μια πρώτη κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών. Η πλατφόρμα eTwinning θα παρέχει το εργαλείο για τον σχεδιασμό, την κοινή χρήση και τη συνεργασία εξ αποστάσεως με δασκάλους και μαθητές από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Κροατία.

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε στον χάρτη τα σχολεία όλων των χωρών που συμμετέχουν στο έργο μας.

https://padlet.com/sabinaf/partnership-map-keq6tbpwmzie8vze

https://padlet.com/vasaragianna/partnership-map-uanaye5tky592i0h

Στις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συμμετείχαν 16 εκπαιδευτικοί από 9 διαφορετικές χώρες. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη μας αποστολή ήταν να παρουσιάσουμε το σχολείο μας στους υπόλοιπους μαθητές που συμμετέχουν στο έργο μας. Για το σκοπό αυτό οι μαθητές ετοίμασαν ένα σύντομο βίντεο. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να δείτε τη δουλειά μας:

https://www.youtube.com/watch?v=H1GL64pdVCE

Όλα τα σχολεία του προγράμματος συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα. Οι μαθητές κωδικοποίησαν το αγγλικό αλφάβητο χρησιμοποιώντας τουβλάκια lego και στη συνέχεια έγραψαν το μήνυμά τους, όχι με λέξεις αλλά με τουβλάκια! Εσείς θα μπορέσετε να σπάσετε τον κώδικά μας;

Με μεγάλη περηφάνεια παραλάβαμε το πιστοποιητικό για τη συμμετοχή μας στις δράσεις της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα για το 2024.

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκαν οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, και για να γνωριστούμε καλύτερα με τους μαθητές των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο έργο μας, αποφασίσαμε να ανταλλάξουμε κάρτες με χριστουγεννιάτικες ευχές με το δημοτικό σχολείο της Ρουμανίας. Αφού ετοιμάσαμε τις κάρτες πήγαμε μέχρι το ταχυδρομείο των Μουδανιών για να τις στείλουμε. Ελπίζουμε οι νέοι μας φίλοι να παραλάβουν σύντομα τις κάρτες που φτιάξαμε για αυτούς. Ανυπομονούμε να παραλάβουμε κι εμείς τις δικές τους!

Στις 3 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η τρίτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συζητήσαμε για την πορεία των μέχρι τώρα δράσεων και την οργάνωση των επόμενων δραστηριοτήτων. Πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη των μαθητών!

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό παραλάβαμε τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες που ετοίμασαν για εμάς οι μαθητές της Ρουμανίας. Ελπίζουμε να χάρηκαν και αυτοί τόσο όταν παρέλαβαν τις δικές μας κάρτες! Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Στις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη των μαθητών μας με τους μαθητές της Πορτογαλίας. Οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν ευχές για Καλά Χριστούγεννα στα αγγλικά, στα ελληνικά και στα πορτογαλικά. Ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση με τους νέους μας φίλους.

Η επόμενη δραστηριότητα μας αφορά στη σύνθεση ενός ραπ τραγουδιού για τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Οι μαθητές της Ιταλίας συνέθεσαν τη μουσική του τραγουδιού και εμείς έπρεπε να γράψουμε τους στίχους στη δικής μας γλώσσα. Συνεργαστήκαμε με τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Φιλώτα, Φλώρινας και το τραγούδι μας ήταν έτοιμο σε μόλις δύο μέρες! Τίτλος του τραγουδιού: “Μάντεψε ποιος είμαι…” Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η ηχογράφηση του τραγουδιού μας…

Διπλή χαρά είχαμε αυτήν την εβδομάδα, καθώς παραλάβαμε και τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες που μας έστειλαν οι μαθητές της Ισπανίας! Με μεγάλη έκπληξη μας είδαμε πως μέσα στις κάρτες μας έγραψαν ένα μικρό κείμενο με τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις που έχουν στη χώρα τους. Σκοπεύουμε να τους απαντήσουμε σύντομα για να γνωρίσουν και τα δικά μας έθιμα!

Με μεγάλη μας χαρά ετοιμάσαμε μια ψηφιακή κάρτα για να την στείλουμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους μαθητές της Ισπανίας που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τα ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είμαστε τόσο τυχεροί, καθώς λάβαμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες και από τους μαθητές της Πολωνίας. Οι Πολωνοί μαθητές χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και πραγματικά μας εντυπωσίασαν με τις κάρτες που έφτιαξαν για εμάς. Ευχαριστούμε θερμά τους νέους μας φίλους και τους ευχόμαστε με τη σειρά μας “Καλά Χριστούγεννα”!

Οι Ισπανοί μαθητές έλαβαν την ψηφιακή κάρτα που τους στείλαμε, με τα έθιμα της Ελλάδας τις ημέρες των Χριστουγέννων και θέλησαν να μας γνωρίσουν προσωπικά και να μας ευχαριστήσουν. Έτσι λοιπόν, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές της Ισπανίας. Η χαρά μας ήταν μεγάλη για τη γνωριμία μας με τους νέους μας φίλους.

Η δασκάλα της μουσικής μας βοήθησε να τραγουδήσουμε το τραγούδι μας, με τίτλο “Μάντεψε ποιος είμαι”. Μπορείτε να το ακούσετε κι εσείς ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη των εκπαιδευτικών του προγράμματος για να συζητήσουμε την πορεία των δραστηριοτήτων μας και να προγραμματίσουμε τις επόμενες.

Αφού στο πρόγραμμά μας έχουμε μιλήσει για τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και τις ιδιότητές τους, επισκεφτήκαμε το Πλανητάριο στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθήσαμε το εργαστήριο “Τροχός της φύσης” όπου συμμετείχαμε σε πειράματα σχετικά με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.

Πειράματα με τη φωτιά

Πειράματα με το νερό

Πειράματα με τον αέρα

Πειράματα με τη γη

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού, στις 22 Μαρτίου, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τον κύκλο του νερού, μέσα από την αντίστοιχη ενότητα του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια έφτιαξαν αφίσες για τον κύκλο του νερού, κάνοντας εξάσκηση στην αγγλική γλώσσα και έφτιαξαν μια κατασκευή που δείχνει την πορεία των σταγόνων του νερού.

Στις 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη των εκπαιδευτικών του προγράμματος. Συζητήσαμε για την πορεία των δραστηριοτήτων μας, την ανταπόκριση των μαθητών μας σε αυτές και προγραμματίσαμε τις δραστηριότητες του επόμενου μήνα.

Η επόμενη δραστηριότητά μας αφορά ένα κοινό βιβλίο με ιστορίες, μύθος και θρύλους, σχετικές με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Η τάξη μας αποφάσισε να “σκαλίσει” την ελληνική μυθολογία και μοιράστηκε με τους μαθητές των άλλων σχολείων ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας για κάθε ένα από τα στοιχεία της φύσης. Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες για να ζωγραφίσουμε κάθε μύθο.

ΑΕΡΑΣ: Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως Θεός των ανέμων ήταν ο Αίολος. Φύλαγε μέσα στον ασκό του όλους τους ανέμους και τους ελευθέρωνε κατά βούληση του Δία.

ΦΩΤΙΑ: Στην αρχαιότητα πίστευαν πως η φωτιά ήταν κτήμα των Θεών. Μέχρι που ο Προμηθέας, λυπήθηκε τους ανθρώπους, έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο και την έδωσε στους ανθρώπους. Ο Δίας τον τιμώρησε, δένοντάς τον στο βουνό Καύκασο. Εκεί μία φορά την ημέρα ένας γυπαετός περνούσε και έτρωγε το συκώτι του. Το συκώτι μεγάλωνε ξανά τη νύχτα, μόνο και μόνο για να του το φάει ξανά ο γυπαετός την επόμενη μέρα. Τον Προμηθέα από το μαρτύριό του απελευθέρωσε ο Ηρακλής.

ΓΗ: Η Γάια κατά τη μυθολογία ήταν γυναίκα του Ουρανού, μητέρα των Τιτάνων, των Κυκλώπων και άλλων μυθικών τεράτων. Θεωρούνταν μητέρα όλων των πλασμάτων της γης.

ΝΕΡΟ: Στις πηγές του όρους Χελμού, σχηματίζεται μια λίμνη, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν “Νερά της Στύγας”. Αυτή τη λίμνη, οι Θεοί έβαλαν να τη Φυλάει ένας γιγάντιος δράκος για να αποτρέπει τους ανθρώπους να την πλησιάσουν. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως όποιος έπινε νερό από τα “Νερά της Στύγας” γινόταν αθάνατος.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου, οι μαθητές φύτεψαν λουλούδια και φυτά στην αυλή του σχολείου μας και έφτιαξαν αφίσα για την προστασία του περιβάλλοντος.