Πρόγραμμα E Twinning
B’2 Τάξη
Εκπαιδευτικός: Καραγιαννίδου Σοφία
Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος 2024- Φεβρουάριος 2025
Go G-R-E-E-N
Στόχοι του έργου Go Green είναι: να αναπτύξουν οι μαθητές οικολογική συνείδηση, να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα, να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να μάθουν πως να μένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο, να αναπτύξουν σεβασμό για τις παραδόσεις και τους πολιτισμούς άλλων χωρών, να επικοινωνούν με ευγένεια και σεβασμό. Στο έργο συμμετέχουν 18 εκπαιδευτικοί από 8 διαφορετικές χώρες, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.
Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε τα σχολεία που συμμετέχουν στο έργο μας.
https://padlet.com/orintasalkuviene1/team-map-9f5l7qr1r0v6g19m
Στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο έργο. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού για τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσουμε τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη κοινή μας δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα. Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπαραστήσουν φυτά αξιοποιώντας μικρά τετράγωνα kουτάκια, τα pixels. Οι μαθητές εργάστηκαν πρώτα στο χαρτί και στη συνέχεια κωδικοποίησαν τις ζωγραφιές τους και στους υπολογιστές.

Όλοι οι μαθητές έλαβαν επαίνους για τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα από την επιτροπή της Code Week.

Όπως όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στο έργο, έτσι και εμείς απαντάμε στο ερωτηματολόγιο εισόδου του έργου μας.



Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μαθητών που συμμετέχουν στο έργο. Μας συστήθηκαν μαθητές από τη Λιθουανία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία , την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα και είδαμε για πρώτη φορά τα πρόσωπα τους. Χαρήκαμε πολύ με αυτή την πρώτη συνάντηση.
Την επόμενη βδομάδα μιλήσαμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο (e Safety) και στη συνέχεια λύσαμε ένα κουίζ, που αφορούσε τους κανόνες της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Οι δραστηριότητες του Νοεμβρίου αφορούν την βιοποικιλότητα της περιοχής μας. Έτσι λοιπόν, ερευνήσαμε, αξιοποιώντας την εφαρμογή iNaturalist, τα φυτά που υπάρχουν στην αυλή του σχολείου μας. Εκπλαγήκαμε με τις ονομασίες μερικών από αυτά!

Στη συνέχεια φτιάξαμε όλοι μαζί μία ψηφιακή αφίσα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη των εκπαιδευτικών, όπου συζητήθηκε η πορεία των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων και προγραμματίστηκαν οι δραστηριότητες του επόμενου μήνα.

Τον σχεδιασμό της αφίσας του έργου μας, ανέλαβαν οι μαθητές του σχολείου της Πολωνίας. Μόλις μας προώθησαν το σχέδιό τους, αναλάβαμε δράση για να κατασκευάσουμε την αφίσα μας.

Σε προηγούμενη δραστηριότητα παρατηρήσαμε και μελετήσαμε τα φυτά που υπάρχουν στην αυλή μας. Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος ασχοληθήκαμε με τα φυτά και τις κατηγορίες που μπορούμε να τα κατατάξουμε. Με την ολοκλήρωση της ενότητας, απαντήσαμε σε ένα κουίζ ερωτήσεων. Αν θέλετε μπορείτε να απαντήσετε κι εσείς το κουίζ πατώντας στον σύνδεσμο ή σκανάρωντας το ακόλουθο Qr code.
https://kahoot.it/challenge/03354878?challenge-id=619fbb98-c058-42ab-b788-621686cf7299_1732045677285


Στη συνέχεια της παραπάνω δραστηριότητας, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας, ζωγραφίζοντας φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα.

Πλησιάζοντας προς τον τελευταίο μήνα του έτους, και για να γνωριστούμε καλύτερα με τους μαθητές των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο έργο μας, αποφασίσαμε να ανταλλάξουμε κάρτες με ευχές για το νέο έτος με το δημοτικό σχολείο της Τουρκίας. Αφού ετοιμάσαμε τις κάρτες πήγαμε μέχρι το ταχυδρομείο των Μουδανιών για να τις στείλουμε. Ελπίζουμε οι νέοι μας φίλοι να παραλάβουν σύντομα τις κάρτες που φτιάξαμε για αυτούς. Ανυπομονούμε να παραλάβουμε κι εμείς τις δικές τους!

Στις 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη των μαθητών του προγράμματος. Ήταν η πιο διασκεδαστική από όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα! Στην αρχή χορέψαμε όλοι οι μαθητές τον χορό του “Crazy Frog” και στη συνέχεια με την καθοδήγηση μιας δασκάλας από τη Λιθουανία, φτιάξαμε όλοι οι μαθητές τα βραχιολάκια της φιλίας! Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τους νέους μας φίλους.
https://www.youtube.com/watch?v=dVOqV65Pc6Y&t=35s

Με μεγάλη ανυπομονησία περιμέναμε τις Πρωτοχρονιάτικες κάρτες που ετοίμασαν για εμάς οι μαθητές της Τουρκίας. Οι κάρτες έφτασαν και χαρήκαμε πολύ. Τους ευχαριστούμε πολύ και στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας για καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεδιάσκεψης των μαθητών ξεκινήσαμε τα κατασκευάζουμε τα βραχιολάκια της φιλίας. Τα βραχιόλια μας είναι πλέον έτοιμα και περασμένα στα χεράκια μας!

Η εκπαιδευτικός από το σχολείο της Λιθουανίας μας έστειλε πιστοποιητικό συμμετοχής για τις δράσεις με τα βραχιολάκια της φιλίας και του frog dance. Σε αυτές τις δράσεις είχαμε την υποστήριξη και της εκπαιδευτικού του τμήματος υποδοχής του σχολείου μας, κυρίας Ελένης Ζωής Γαβρά. Την ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της!


Στις 15 Ιανουαρίου έγινε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπαιδευτικών για να οργανωθούν οι τελευταίες δράσεις του προγράμματος.

Η τελευταία μας δράση αφορά τα θεραπευτικά βότανα. Αφού συζητήσαμε για τα βότανα του τόπου μας και πως αυτά μας βοηθάνε, απαντήσαμε σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που ετοίμασα για τους μαθητές μου αλλά και τους μαθητές των υπόλοιπων χωρών. Μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο ή σκανάροντας τον qr code.
https://kahoot.it/challenge/03788271?challenge-id=619fbb98-c058-42ab-b788-621686cf7299_1737477852471

Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να λύσουμε κρυπτόλεξα στην αγγλική γλώσσα σχετικά με τα θεραπευτικά βότανα, που ετοίμασε η εκπαιδευτικός της Λιθουανίας για τους μαθητές όλων των χωρών.
Επειδή μας άρεσαν πολύ τα ψηφιακά παιχνίδια, λύσαμε και ένα ψηφιακό πάζλ με βότανα.
https://www.jigsawexplorer.com/online-jigsaw-puzzle-player.html?puzzle_id=wildflowers-and-herbs

Η δραστηριότητα για τον μήνα Φεβρουάριο ήταν μια οικογενειακή πρόκληση, “Family challenge”. Οι μαθητές μαζί με τους γονείς του φύτεψαν σπόρους και τις φρόντισαν μέχρι να μεγαλώσουν.


Καθώς το πρόγραμμα πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, ζητήθηκε από τους μαθητές όλων των χωρών να απαντήσουν σε ένα τελικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του προγράμματος και των δραστηριοτήτων που υλοποιήσαμε.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceLPGIrvLS6JLbbO9vyKROqQ54axHsLHB1u85MOkNeeW9-Dg/viewform

Η τελευταία μας κοινή δραστηριότητα ήταν η δημιουργία ενός βίντεο για το τραγούδι “Good to be green”. Το βίντεο δημιουργήθηκε με τη συμβολή όλων των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
https://www.youtube.com/watch?v=O_RC8-KX7Jg
Η τελευταία τηλεδιάσκεψη των εκπαιδευτικών που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συζητήσαμε για την πορεία του προγράμματος και τις δραστηριότητες που βρήκαμε περισσότερο ενδιαφέροντες. Δώσαμε ραντεβού για τον επόμενο Σεπτέμβριο, με την ελπίδα να συνεργαστούμε ξανά σε επόμενο έργο.
