ART IS FOR CHILDREN

ΑRT IS FOR CHILDREN

Πρόγραμμα E Twinning

B’2 Τάξη

Εκπαιδευτικός: Καραγιαννίδου Σοφία

Διάρκεια προγράμματος: Φεβρουάριος 2025-Μάιος 2025

Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Art is for children”, “Η τέχνη είναι για τα παιδιά”. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν συνολικά 21 εκπαιδευτικοί από επτά διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Λιθουανία, Βοσνία, Σερβία, Τουρκία και Ισπανία. Στόχοι του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με διάσημα έργα τέχνης, να γνωρίσουν διαφορετικές μορφές τέχνης, να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα, να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να αναπτύξουν σεβασμό για τις παραδόσεις και τους πολιτισμούς άλλων χωρών, να επικοινωνούν με ευγένεια και σεβασμό.

Αρχικά έπρεπε να συστήσουμε την πόλη μας στους μαθητές των άλλων σχολείων. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε το παρακάτω βίντεο…

https://www.youtube.com/watch?v=CZKPedT7gZI&embeds_referring_euri=http%3A%2F%2F3dim-moudan.chal.sch.gr%2F

Στη συνέχεια ετοιμάσαμε ένα βίντεο για να συστήσουμε και το σχολείο μας…

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε τις εφαρμογές voila και chatterkid για να συστηθούν μερικοί από τους μαθητές της τάξης μας…

Στη συνέχεια μας ζητήθηκε να προτείνουμε ένα λογότυπο για το πρόγραμμά μας, γι’ αυτό και φτιάξαμε ένα στην εφαρμογή canva.

Ακόμη, φτιάξαμε και τη δική μας αφίσα που προτείνουμε να εκπροσωπήσει το πρόγραμμα. Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσουμε δημοψήφισμα μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών για να επιλεγούν τα πιο δημοφιλή λογότυπα και αφίσες, ώστε να αντιπροσωπεύσουν το πρόγραμμά μας.

Τον μήνα Φεβρουάριο ασχοληθήκαμε με τον Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η πρώτη μας δραστηριότητα ήταν να παρατηρήσουμε τον νυχτερινό ουρανό και να τον ζωγραφίσουμε χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας.

Στη συνέχεια είδαμε βίντεο σχετικά με τη ζωή του ζωγράφου και τα διασημότερα έργα του. Κρατήσαμε σημειώσεις και ετοιμάσαμε μία αφίσα με τις σημαντικότερες πληροφορίες γι’ αυτόν.

Τέλος, με τη βοήθεια της δασκάλας των Εικαστικών, ζωγραφίσαμε ένα από τα διασημότερα έργα του Βαν Γκογκ, την “Έναστρη νύχτα”, προσπαθώντας να δώσουμε “κίνηση” στις ζωγραφιές μας, όπως ο διάσημος ζωγράφος.

Στις 11 Φεβρουαρίου, την ημερά ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, είδαμε βίντεο για να ενημερωθούμε για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και μετέπειτα φτιάξαμε μια αφίσα για να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου μας.

Στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και ακολούθως συζητήσαμε για τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσουμε τον επόμενο μήνα.

Οι μαθητές μας απάντησαν στο ερωτηματολόγιο εισόδου του προγράμματος

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexQOl9_hLd6uxZE96BPGLhjqX-wtOJcwj7G6Lu64CeV4TruQ/viewform

Κάναμε ψηφοφορία για να επιλέξουμε το λογότυπο του προγράμματος.

https://docs.google.com/forms/d/1S40N-m9It5-S2JrgELjJx3vXUfqIJDBr6Cdox0VsXIE/viewform?edit_requested=true

Συγχρόνως κάναμε ψηφοφορία για να επιλέξουμε και την αφίσα που θα αντιπροσωπεύει το πρόγραμμά μας.

https://docs.google.com/forms/d/1YhgPyAmh_pFZ6UTaLe-Tigc-7W8sWm6J9f2KcRVVjkE/viewform?edit_requested=true

Στις 27 Φεβρουαρίου, ήταν η Παγκόσμια ημέρα ζωγράφων. Συζητήσαμε για Έλληνες ζωγράφους και είδαμε μερικούς από τους πίνακές τους. Στο τέλος επιλέξαμε έναν πίνακα του Αλέκου Φασιανού για να τον ζωγραφίσουμε και με αυτό τον τρόπο να συστήσουμε το έργο ενός ‘Ελληνα ζωγράφου στους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο τίτλος του πίνακα έίναι “Νέος από την ανατολή”.

Και εδώ είναι συγκεντρωμένες όλες οι δραστηριότητες που κάναμε για τον μήνα Φεβρουάριο.

Toν Μάρτιο ασχοληθήκαμε με τον Ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί. Αρχικά είδαμε βίντεο για να γνωρίσουμε τον ζωγράφο και τα έργα του, κρατήσαμε σημειώσεις και φτιάξαμε μία αφίσα γι’ αυτόν. Σε συνέχεια αυτής της δραστηριότητας φτιάξαμε ένα πορτρέτο του Σαλβαδόρ Νταλί “παίζοντας” με το χαρακτηριστικό στοιχείο του προσώπου του, το μουστάκι του, όπως συνήθιζε να κάνει και ο ίδιος ο ζωγράφος.

Στη συνέχεια, αφού μελετήσαμε τον διασημότερο πίνακα του Νταλί, “Η εμμονή της μνήμης”, κατασκευάσαμε τα δικά μας λιωμένα ρολόγια.

Με αφορμή τα λιωμένα ρολόγια, γράψαμε μια φανταστική ιστορία με ήρωες δύο παιδιά που ζούσαν στη χώρα των λιωμένων ρολογιών.

Εδώ είναι συγκεντρωμένες όλες οι δράσεις που κάναμε για τον μήνα Μάρτιο.

Μετά από ψηφοφορία που έγινε μεταξύ όλων των σχολείων που μετέχουν στο πρόγραμμα επιλέχτηκε για λογότυπο μας, το λογότυπο που ετοίμασαν οι μαθητές ενός σχολείου της Τουρκίας.

Μετά από ψηφοφορία που έγινε μεταξύ όλων των σχολείων που μετέχουν στο πρόγραμμα επιλέχτηκε για αφίσα του προγράμματος, η αφίσα που ετοίμασαν οι μαθητές της Ισπανίας.

Για τον μήνα Απρίλιο είχαμε να μελετήσουμε τον Ισπανό ζωγράφο, Πάμπλο Πικάσο. Αρχικά, είδαμε βίντεο για τη ζωή του, τα έργα του και τις τεχνικές με τις οποίες ζωγράφιζε. Κρατήσαμε σημειώσεις και φτιάξαμε μια αφίσα για να παρουσιάσουμε τον Πάμπλο Πικάσο στους υπόλοιπους μαθητές.

Αφού γνωρίσαμε την τεχνική του “κυβισμού” της οποίας ιδρυτής ήταν ο Πάμπλο Πικάσο, ζωγραφίσαμε κι εμείς ένα πορτρέτο αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική.

Επόμενη δραστηριότητα ήταν να εμπνευστούμε από έναν πίνακα ζωγραφικής του Πικάσο, με τίτλο “Το όνειρο” και να ζωγραφίσουμε κι εμείς έναν πίνακα με τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας και τα όνειρά μας.