Αυτοί οι 8 απλοί τρόποι μπορεί να σας βοηθήσουν να μυήσετε στα παιδιά τον σεβασμό!

Σεβασμός σημαίνει να εκτιμάτε τους άλλους αντιμετωπίζοντάς τους με ευγένεια αφού οι άλλοι έχουν την ίδια αξία και αξιοπρέπεια με εσάς. Τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες στο σπίτι και στο σχολείο, να μην κάνουν φασαρία και να μιλούν ευγενικά. Αυτό όμως που πρέπει να μάθουν ακόμη είναι ότι και τα έντονα συναισθήματα μπορούν να εκφράζονται με σεβασμό. Ο σεβασμός είναι το θετικό συναίσθημα της αυτοεκτίμησης που έχει το άτομο για τον εαυτό του, ή η εκτίμηση που δείχνει ένα άτομο για ένα άλλο πρόσωπο. Και ο σεβασμός είναι κάτι που δίνεται και λαμβάνεται. Αυτοί οι 8 απλοί τρόποι μπορεί να σας βοηθήσουν να μυήσετε τα παιδιά στο σεβασμό!

1 Υποστηρίξτε τα
Ακόμη και μικρά παιδιά αξίζουν σεβασμό. Δείξτε στα παιδιά σας ότι ενδιαφέρεστε για τα συναισθήματά τους, ότι ακούτε τις ανάγκες τους, ανακουφίζετε τους φόβους τους και τους εξηγείτε τί μπορούν να κάνουν. Το να σέβεστε τα παιδιά σας σημαίνει να μην κάνετε αρνητικές δηλώσεις και να τα υποστηρίζετε. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υποστηρικτικές οικογένειες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υγιή αυτοσεβασμό, γεγονός που τα ενθαρρύνει να πιστεύουν στις ικανότητές τους και να κάνουν καλές επιλογές για τον εαυτό τους.

2 Δώστε πρώτοι εσείς το παράδειγμα
Τα παιδιά δεν γεννιούνται με σεβασμό. Μάθουν το σεβασμό από τους γονείς τους και άλλους σημαντικούς ενήλικες στη ζωή τους, μέσω της μίμησης και του παραδείγματος. Μην ξεχνάτε τις μαγικές λέξεις “παρακαλώ”, “ευχαριστώ” και “συγνώμη” μέσα στην οικογένεια. Αυτές οι λέξεις βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πως λειτουργεί ο σεβασμός. Δείχνετε στα παιδιά ότι σέβεστε οι γονείς ο ένας τον άλλον. Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι είναι επίσης μια μορφή σεβασμού για τους άλλους που μοιράζονται το γεύμα. Το να σέβονται επίσης τη Φύση είναι ένα μάθημα σεβασμού. Διδάξτε στα παιδιά πώς να φερθούν στα ζώα και τα φυτά και πώς να σέβονται το περιβάλλον. Όταν πηγαίνετε εκδρομή, εξηγήστε τους την έννοια του ότι “δεν αφήνουμε κανένα ίχνος”, παίρνοντας πίσω στο σπίτι τα σκουπίδια.

3 Ξεκινήστε τα μαθήματα νωρίς!
Καθώς μεγάλουν, αναπτύσσοντας τις γλωσσικές και τις γνωστικές τους δεξιότητες, μπορείτε να τα διδάξετε ότι το χτυπάμε κάποιον, να παίρνουμε τα παιχνίδια ή να ουρλιάζουμε διακόπτοντας τον μπαμπά ή τη μαμά είναι λάθος ή δεν επιτρέπονται. Όσο αντιδράτε με σταθερότητα και χωρίς θυμό, θέτοντας τα όρια και τους κανόνες από πολύ νωρίς, τα παιδιά εκπαιδεύονται σε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και στην καλοσύνη και την ενσυναίσθηση.

4 Ορίστε κανόνες και όρια για τον σεβασμό
Οι κανόνες είναι οι απαραίτητες υπενθυμίσεις στα παιδιά για να περιορίσουν την παρορμητική τους συμπεριφορά. Ορίστε λογικά όρια και αφήστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί όταν τα παραβούν. Φροντίστε να υπάρχουν συνέπειες όταν οι κανόνες σπάνε, αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να έχετε κανόνες. Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν ακολουθεί με συνέπεια έναν κανόνα που έχετε ορίσει.

5 Δίνετε προσοχή όταν σας μιλούν
Δίνοντας προσοχή στα παιδιά σας όταν μιλάνε, διατηρώντας τη βλεματική επαφή μαζί τους, τους δείχνετε έπρακτα ότι τα σέβεστε και πως το ενδιαφέρον σας για όσα σας λένε είναι ειλικρινές. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ζητάτε τη γνώμη των παιδιών ή να την ακούτε. Όταν δείχνετε ότι σέβεστε τη γνώμη τους, τότε τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο και σε σας και τους άλλους.

6 Μη φοβάστε τη συγγνώμη
Όλοι κάνουμε λάθη και συνήθως οι μεγαλύτεροι ζητούν συγνώμη, μερικές φορές περισσότερο από όσο χρειάζεται. Γιατί λοιπόν να μην παραδέχεστε τα λάθη σας και στα παιδιά ζητώντας τους συγνώμη για κάτι που κάνατε; Μπορεί κάποιες φορές να φοβάστε ότι μια τέτοια παραδοχή θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε την εκτίμηση του παιδιού σας, όμως στην πραγματικότητα αυτό που του μαθαίνετε είναι ότι όλοι κάνουν λάθη, και για αυτό ζητάμε συγνώμη.

7 Μην τα προσβάλλετε
Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αναγνώριση γι’ αυτά που καταφέρνουν, αλλά και την αποδοχή για αυτό που πραγματικά είναι. Γιατί για να σεβαστεί ένα παιδί τους άλλους, πάνω από όλα πρέπει να σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό. Οπότε εάν κάνει κάτι λάθος μη το προσβάλλετε και μην το υποτιμάτε.

8 Εμπιστευτείτε τα
Η εμπιστοσύνη και η αυτονομία είναι δύο απαραίτητες δεξιότητες για να καλλιεργήσετε τον σεβασμό. Όταν εμπιστεύεστε τα παιδιά τότε κι εκείνα αποκτούν μια σχέση εκτίμησης και σεβασμού. Προσοχή όμως: Αν το παιδί παραβιάσει τους κανόνες και τα όρια που έχετε θέσει βοηθήστε το να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη που του δείχνετε, ο σεβασμός κερδίζεται και δεν μπορούν να τον χρησιμοποιούν καταχρηστικά.

 Ειρήνη Γιαννόπαπα

Ψυχολόγος